Dieta w kamicy nerkowej

 

Kamica nerkowa jest coraz częściej występującym schorzeniem w obrębie układu moczowego, polegającym  na powstawaniu złogów w postaci kamieni nerkowych. Przyczyn takiego stanu jest wiele, jednak specjaliści coraz częściej wymieniają niewłaściwą dietę jako jedną z nich. Podstawowym błędem żywieniowym jest spożywanie dużej ilości białka pochodzenia zwierzęcego oraz zbyt duża ilość soli i cukru pokarmie. Z tego powodu zmiana diety jest bardzo ważnym elementem leczenia i profilaktyki kamicy nerkowej.

Dieta w kamicy nerkowej

Zalecenia dietetyczne dla osób, u których stwierdzono skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych muszą przede wszystkim uwzględnić rodzaj związków chemicznych, z jakich powstają złogi. Chory powinien bowiem ograniczyć ich spożycie, dzięki czemu nie będzie budulca, aby powstawały nowe kamienie nerkowe. Z tego względu niezwykle ważne jest ustalenie składu chemicznego kamieni nerkowych, a więc na którą konkretnie kamicę nerkową cierpi pacjent.

Dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej

Podstawowym zaleceniem dietetycznym w przypadku kamicy szczawianowo-wapniowej jest wykluczenie z jadłospisu szczawu, szpinaku, rabarbaru, buraków, botwinki, ziemniaków i roślin strączkowych. Nie wskazana jest również kawa, mocna herbata, czy czekolada. Ograniczyć, ale nie wykluczyć, należy  też mleko i produkty mleczne, jaja, mięso wołowe i wieprzowe. Produkty, które ułatwiają walkę z chorobą to seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, kalafior, pieczarki, szparagi, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby,  cebula, kukurydza, por, granat, mandarynki, jabłka, jagody, maliny pełne ziarna zbóż, brązowy ryż, kasze, otręby, oliwa z oliwek, drób i chude wędliny.

A jaka powinna być dieta w kamicy moczanowej?

Za wzrost stężenia kwasu moczowego odpowiadają puryny, z tego względu należy ich unikać w diecie. Koniecznym jest ograniczenie spożycia podrobów, wieprzowiny, baraniny, śledzi, sardynek, szprotów, czekolady, kakao, mocnej herbaty, kawy naturalnej, orzechów, roślin strączkowych. Dieta powinna być bogata w składniki ułatwiające przemianę puryn, do których należą warzywa i owoce, zwłaszcza cytryny i ziemniaki, ponadto produkty mleczne, a szczególnie chude sery twarogowe.

Zalecenia dietetyczne przy kamicy fosforanowo-wapniowej

W przypadku tworzenia się kamieni fosforanowo-wapniowych należy wykluczyć z jadłospisu szpinak, szczaw, rabarbar, botwinkę, nasiona roślin strączkowych, mocną herbatę, kawę naturalną, czekoladę, kakao, ostre przyprawy. Z kolei produktami zalecanymi są ryby, miód, pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby, kasze gruboziarniste.

Jakie są jeszcze zalecenia dietetyczne w przypadku kamicy nerkowej?

Dla wszystkich rodzajów kamicy nerkowej ważne jest przestrzeganie następujących zaleceń dietetycznych. Posiłki powinny być przyjmowane regularnie, o stałych porach. Dieta musDieta w kamicy nerkoweji być lekkostrawna, zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie czy grillowanie. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, a najlepszym produktem z tej grupy jest masło. W diecie powinno znaleźć się dużo produktów bogatych w błonnik. Koniecznym jest ograniczenie spożycia białka zwierzęcego oraz soli i gotowych mieszanek przypraw zawierających glutaminian sodu. Bardzo ważnym zaleceniem jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów tak, aby odpowiednio rozrzedzić mocz i przepłukać cały układ moczowy.

Kamica nerkowa a zjonizowana woda

W trakcie leczenia i w zapobieganiu nawrotom kamicy nerkowej bardzo ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Warto zadbać o ich odpowiednia jakość. Zjonizowana woda ma bardzo wiele cennych składników, które pomagają utrzymać właściwe pH całego organizmu. Zawiera wiele substancji nie tylko pomagających w walce kamicą nerkową, ale też poprawiających zdrowie i kondycję całego organizmu, dlatego warto włączyć wodę zjonizowaną do codziennej diety. Dowiedz się więcej i odwiedź naszą stronę.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00