Właściwa dieta nie tylko łagodzi objawy cukrzycy, ale może jej zapobiegać, jeżeli jeszcze na nią nie zachorowaliśmy (dotyczy to cukrzycy typu II). Profilaktyka zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż leczenie. A co jeśli jest już za późno? Wtedy dietę powinien nam przygotować obeznany w temacie lekarz. Przede wszystkim musi być ona niskokaloryczna, a jednocześnie dostarczać nam wszystkich potrzebnych do poprawnego funkcjonowania wartości odżywczych. Gdy już chorujemy najczęściej bierzemy leki na obniżenie cukru we krwi. Możemy wspomóc proces leczenia odpowiednio się odżywiając. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków regularnie 4-5 razy dziennie lub nawet 6-7 razy, jeżeli chorujemy na cukrzycę typu pierwszego. Powinniśmy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wskazane jest też zwiększone spożycie rozpuszczalnego błonnika. Najbezpieczniej jest też zrezygnować z alkoholu oraz palenia papierosów, ponieważ mogą wywoływać nieprzyjemne powikłania cukrzycy.
Dieta to zawsze prawdziwy test na wytrwałość, jednak w przypadku cukrzycy nie ma żartów. Musimy się pilnować cały czas. Nie możemy ulegać chwilowym zachciankom, bo mogą one nieodwracalnie wpłynąć na nasz stan. Konieczne jest restrykcyjne trzymanie się kilku zasad, które przestrzegane zapewnią nam długie i zdrowe życie.
Na świecie szuka się nowych metod przydatnych w walce z cukrzycą. Popularna, zwłaszcza w Japonii, staje się woda alkaliczna. Naukowiec K. Kuwabara prowadził badania nad wpływem wody zjonizowanej na cukrzyków, które przyniosły obiecujące efekty. Uważał, że jony wapnia zawarte w alkalicznej wodzie zjonizowanej zobojętniają kwaśne osady umiejscowione przy trzustce, które źle wpływały na jej pracę. Z kolei niemiecka naukowiec Dina Aschbach udowodniła, że regularne spożywanie wody z jonizatora zmniejszyło stężenie glukozy u chorych skuteczniej niż tradycyjne leki.
Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka?
Dieta cukrzycowa powinna zawierać węglowodany złożone, które podnoszą wartość glukozy we krwi, ale etapowo i powoli. Cukry proste natomiast, zawarte w owocach i słodzonych produktach, działają zbyt gwałtownie, co może się wiązać z przykrymi konsekwencjami, gdy choruje się na cukrzycę. Dobrze jest spożywać skrobię, która jest cukrem złożonym, a możemy ją znaleźć w warzywach, mniej słodkich owocach i ziarnach zbóż. Z warzyw dobre będą szczególnie te niskowęglowodanowe, czyli przeważnie te o kolorze czerwonym i zielonym (np. szpinak, papryka, ogórki, pomidory).
Dieta osoby dotkniętej cukrzycą, poza małymi wyjątkami, powinna być zgodna z ogólnymi zasadami prawidłowego żywienia ułożonymi przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia. Trzeba starać się dbać o różnorodność tego, co jemy, aby dostarczać organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Aktywność fizyczna i dbanie o formę jest częścią każdej zdrowej diety. Źródłem energii wartym naszej uwagi są bezwzględnie produkty zbożowe. Mleko oraz produkty mleczne w tym ser są niezbędnym elementem każdej diety, osoby dbającej o zdrowe odżywianie się. Podobnie warzywa i owoce, z tymże cukrzyk powinien mieć na uwadze przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym. Spożywanie mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych powinno być znacząco ograniczone, jeżeli chcemy zachować sylwetkę z niewielką ilością tłuszczu, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Picie dużej ilości wody, szczególnie tej dobrej jakości, jak np. woda alkaliczna, przyniesie mnóstwo korzyści i poprawi nasze samopoczucie. Na czarnej liście jest palenie papierosów, przy cukrzycy trzeba się pozbyć tego nałogu.
Oto lista produktów o niskim indeksie glikemicznym, które można dowolnie mieszać w przypadku diety cukrzycowej: zielone warzywa (np. cukinia, groszek), bakłażany, surowa marchewka, czosnek, cebula, pomidory, jabłka, grejpfruty, świeże morele, mleko oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, kasze, ryż pełnoziarnisty, płatki zbożowe. Warto wiedzieć, o tym, że indeks glikemiczny niektórych produktów może się zmieniać pod wpływem obróbki. I tak dla przykładu ziemniaki pieczone mają wyższy indeks glikemiczny niż ziemniaki gotowane. Czasami rodzaj danego produktu też na to wpływa – brązowy gatunek ryżu ma niższy indeks glikemiczny niż jego biała odmiana.
Należy wyeliminować cukry proste
Ważnym elementem diety diabetyka jest unikanie produktów zawierających cukry proste. Należą do nich: słodycze, cukier rafinowany, miód, konfitury i dżemy, soki owocowe, słodzone napoje gazowane lub niegazowane. Szczególnie dobroczynnymi tłuszczami w przypadku cukrzycy będą na pewno: olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Unikajmy tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, oleju palmowego, kokosowego oraz tłuszczy trans. Białka są niezbędne w każdej diecie, wybierajmy więc te najbardziej wartościowe, do których należą: chude ryby, jajka, wędliny drobiowe, mięso królicze i drobiowe, mleko oraz jego niskotłuszczowe przetwory, bez dodatku cukru.
Dobrym pomysłem będą dania obiadowe typu pieczona w foli ryba z warzywami i brązowym ryżem, czy duszone mięso z kurczaka (bez skóry!) z kaszą gryczaną. Wszelkie zupy kremy sprawdzą się jako pożywne pierwsze danie, bądź przekąska. Na śniadania i kolacje warto sięgać po jogurty, najlepiej naturalne, z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.