Cholesterol dieta

Cholesterol jest chemicznym związkiem tłuszczowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Cholesterol uczestniczy w syntezie hormonów sterydowych, kwasów żółciowych czy też witaminy D. Na szczęście wątroba jest w stanie syntezować cholesterol w ciągu jednego dnia powstaje w niej 80% dziennego zapotrzebowania. Resztę trzeba dostarczyć wraz z pożywieniem, bardzo ważne jest, żeby codzienna dieta dostarczała odpowiednią ilość cholesterolu ani za dużo, ani za mało. Zdarzają się jednak sytuacje, że poziom cholesterolu jest za wysoki, na pewno jest to sytuacja bardzo groźna dla zdrowia a nawet życia dlatego trzeba do niej podejść bardzo poważnie. Najlepszą metodą na zaradzenie tej sytuacji jest dieta obniżająca cholesterol.

Jak skomponować dietę obniżającą cholesterol.

Pierwszą podstawową zasadą komponowania diety cholesterolowej jest to że musi być zbilansowana. Nie można wykluczyć z niej żadnych składników, niezbędnych dla zdrowia, ale konieczne jest takie dobranie ich ilości aby dieta ta kwalifikowała się jako dieta na obniżenie cholesterolu.Cholesterol dieta. Zmiany nawyków żywieniowych muszą przede wszystkim polegać na ograniczeniu tłuszczów zwierzęcy i cukrów, gdyż to one w głównej mierze opowiadają za nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zasady diety cholesterolowej polegają na ograniczeniu tłustych produktów mięsnych zwłaszcza tłustych wędlin, a zastąpienie go chudym drobiem i rybami. Ryby ze względu na zawarte w nich kwasy omega są szczególnie cenne i nie należy od nich stronić. Kolejną zasadą której należy przestrzegać w diecie na obniżenie cholesterolu to zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne szczególnie takie, które zawierają sterole roślinne. Związki te sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Kolejną regułą diety cholesterolowej jest spożywanie odpowiedniej ilości owoców i warzyw. Jest to ważne ponieważ produkty te zawierają dużo błonnika, witamin i mikroelementów, dzięki czemu można nie tylko redukować poziom cholesterolu, a jednocześnie usuwają nadmiar szkodliwych składników odżywczych i przyśpieszają przemianę materii. Z diety trzeba wykluczyć fast foody, frytki czy też zupki instant. Na cenzurowym w diecie na obniżenie cholesterolu znalazły się też słodycze. Zamiast tego dobrze jest sięgnąć po orzechy, pestki dyni czy też słonecznika. Powinno się też zmienić nawyki żywieniowe jeżeli chodzi o nabiał. W przypadku mleka, jogurtów, kefirów czy też białego sera należy wybierać tylko chudy. Ze względu na bardzo dużą ilość tłuszczu należy ograniczyć spożycie żółtego sera. Bardzo ostrożnie trzeba podchodzić do jajek z jednej strony są one prawdziwą cholesterolową bombą, a z drugiej zawierają bardzo wiele cennych odżywczych składników, dlatego warto umieścić je w jadłospisie diety cholesterolowej ale w ograniczonej ilości.

Cholesterol dieta technika przyrządzania potraw.

W przypadku diety obniżającej cholesterol ważne jest nie tylko to co jemy ale i jak przyrządzamy posiłki. Pierwsza zasada dotyczy przyprawiania potraw. Wykluczyć należy koniecznie gotowe mieszanki przypraw, ze względu na wysoką zawartość soli. Zamiast tego lepiej stosować zioła. Zwłaszcza dzisiaj gdy w tylu sklepach można znaleźć świeże zioła w doniczkach. Drugą zasadą , której powinny się trzymać osoby na diecie cholesterolowej jest przyrządzanie potraw poprzez duszenie, gotowanie, gotowanie na porze, pieczenie w folii lub grillowanie. Na cenzurowym znajduje się smażenie, należy unikać potrwa smażonych.

W przypadku wystąpienia problemów z za wysokim poziomem cholesterolu warto zmienić swojej nawyki żywieniowe. Przejście na dietę wielu wypadkach może zastąpić przyjmowanie lekarstw, a jeżeli choroba jest na tyle rozwinięta że przyjmowanie lekarstw jest niezbędne z diety nie należy rezygnować, ponieważ z całą pewnością będzie ono wspierać leczenie farmakologiczne.

Skuteczną pomocą jest też picie zjonizowanej alkalicznej wody. Woda ta wywiera korzystny wpływ na nasz organizm i efektywnie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00