Jesteś tym co jesz

Zasady zdrowego odżywiania się są zależne od wielu czynników, np. płci, wieku, aktywności fizycznej czy pracy zawodowej. Inne będą również dla osób mających problemy z nadciśnieniem, a inne dla cukrzyków. Jak więc biorąc pod uwagę każdy z tych aspektów odżywiać się zdrowo?

Zdrowe odżywianie się oraz zmiany procesów żywieniowych rządzą się swoimi, specyficznymi prawami. Pamiętaj, że organizm ludzki jest bardzo oszczędny w używaniu energii – przeciętna norma dziennej dawki spalonych kalorii to ok. 2500, a więc nieco ponad 100 kcal na godzinę. Oczywiście dana wartość może się zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego czy wykonujesz pracę fizyczną czy przy biurku lub czy uprawiasz sport, czy raczej spędzasz wieczór przed telewizorem.

Ważne jest również liczenie kalorii w spożywanych codziennie pokarmach. Metabolizm to jednakowoż nie taka prosta kwestia. Jego sprawność zależy od stanu zdrowia, hormonów, stresu lub genów. Twój organizm spala niektóre kalorie lepiej, inne gorzej, w zależności od składu pokarmu. Każdy z powyższych czynników jest nad wyraz ważny, gdy zaczynasz liczyć kalorie lub próbujesz wyeliminować ze swojego jadłospisu niektóre pokarmy.

Zapewne myślisz sobie, że po prostu jesz zbyt dużo kalorycznych potraw i dlatego tyjesz. Nic bardziej mylnego! Nadmiar tłuszczu oraz kalorii w danym pokarmie nie jest wyznacznikiem przybierania na wadze, mimo iż może temu sprzyjać. Prawdziwą przyczyną tycia jest zbyt duże spożycie cukru, skrobi oraz zbóż. Organizm przekształca nagromadzone węglowodany w tłuszcz, z uwagi na to, że ma ograniczoną zdolność do ich przechowywania. Przy tym, nadmierna ilość np. cukru, nie pozwala na wykorzystanie zapasów tłuszczu i zamiany ich w energię, ponieważ insulina nie uaktywnia enzymów koniecznych do spalania. Koło się zamyka – gromadzimy kolejne pokłady tłuszczu, a waga rośnie.

Powyższe wskazówki wydają się banalnie proste, prawda? Już o nich słyszałeś, ale gdzie konkrety? Gdzie te magiczne instrukcje jak zdrowo się odżywiać? Jak polepszyć nie tylko nasze samopoczucie, ale również wygląd, stan kości, skóry i włosów? Aby dobrze trawić i spalać posiłki, jedz warzywa i owoce, unikaj alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz palenia papierosów. Zwiększ swoją aktywność fizyczną. Pij dużo wody, ale nie popijaj w trakcie jedzenia. Jedz tylko, gdy odczuwasz głód, nie najadaj się do syta i nie podjadaj między posiłkami. Nie gotuj w naczyniach aluminiowych i pokrytych teflonem oraz unikaj kuchenek mikrofalowych. Jedz produkty świeże i unikaj tych przetworzonych lub z dodatkami chemicznymi. Sprawdzaj skład pokarmów i unikaj niezdrowych tłuszczów. Nie jedz dużo! 3 posiłki dziennie wystarczą, abyś zaspokoił głód i dostarczył organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Spożywaj pokarmy o stałych porach, wybieraj żywność bardzo dobrej jakości i umiejętnie łącz produkty na talerzu, w zależności od realnych potrzeb Twojego organizmu oraz czasu trawienia. Łączenie artykułów spożywczych, które wymagają działania różnych enzymów trawiennych, podczas jednego posiłku, stwarza poważną przeszkodę dla prawidłowego metabolizmu. Nieumyślnie połączone ze sobą pokarmy są spalane z wielkim trudem. Zasady są proste, wystarczy ich przestrzegać, a zauważysz zdecydowaną różnicę nie tylko we własnym samopoczuciu, ale również spoglądając w lustro.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00