Co jeść na nadciśnienie tętnicze?
Dość łatwo się domyślić, że skoro jedną z przyczyn wystąpienia nadciśnienia tętniczego jest nieprawidłowa dieta, zmiana nawyków żywieniowych na właściwe przyczynie się do unormowania ciśnienia tętniczego krwi. Zasady prawidłowej diety na nadciśnienie są proste. Przede wszystkim trzeba ograniczyć te produkty spożywcze, które powodują wzrost ciśnienia. Na pierwszym miejscu lekarze i dietetycy wymieniają sól. Trzeba więc zrezygnować z nadmiernego solenia oraz produktów, w których składzie jest dużo ilość soli, takich jak wędzone mięso oraz ryby, wędliny, konserwy, chipsy, kiszone ogórki, krakersy, słone paluszki czy potrawy typu fast food.
Czego jeszcze unikać przy diecie na nadciśnienie?
Koniecznie trzeba wyeliminować z jadłospisu produkty bogate w cholesterol, a więc tłuste mięsa, wędliny, ser żółty i pełnotłusty nabiał. Dietetycy i lekarze zalecają też rezygnację z kawy i alkoholu, ponieważ powodują one podwyższenie ciśnienia krwi.
Kiedy już wiemy jakich produktów unikać warto zastanowić się, co jeść na spadek ciśnienia?
Odpowiadając na to pytanie trzeba zwrócić uwagę jak dużą rolę w gospodarce wodnej organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi odgrywa potas. Warto więc zadbać o to, aby każdego dnia dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tego pierwiastka. Potas znaleźć można w suszonych morelach, pomidorach, szpinaku, ziemniakach, bananach czy też melonach i rybach.
Kolejne produkty które powinna zawierać dieta na nadciśnienie to warzywa i owoce, ułatwiają one bowiem zachowanie właściwej wagi są źródłem witaminy C oraz innych witamin, a niektóre wręcz obniżają ciśnienie krwi.
Dieta na nadciśnienie co jeszcze powinna zawierać?
Ważne jest włączenie do diety ryb ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3 szczególnie zalecana jest makrela i łosoś. Należy też pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w błonnik takich jak kaszy, ciemne pieczywo czy otręby. Błonnik bowiem korzystnie wpływa na procesy przemiany materii i zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co jest niezwykle istotne w czasie leczenia nadciśnienia..
Co jeść na nadciśnienie? – Dieta DASH.
Dieta DASH została opracowana przez amerykańskich naukowców, której celem jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Jednak stosowanie jej wpływa bardzo korzystnie na cały organizm chroni przed nowotworami, osteoporozą, chorobami serca, mózgu oraz pomaga osiągnąć i utrzymać prawidłową wagę. Główne założenia diety DASH zalecają ograniczenie spożycia soli, a wprowadzenie produktów bogatych w magnez, potas i wapń. Podstawą jej są pełnoziarniste produkty zbożowe, oraz warzywa i owoce. Ponadto dieta powinna uwzględniać chudy nabiał, oraz chude mięso i ryby, choć te ostatnie nie częściej niż dwa razy na dzień. Warto jeść też orzech i rośliny strączkowe. Trzeb ograniczyć tłuszcze nasycone takie jak masło, śmietana, smalec, sól zastąpić jednymi przyprawami i zrezygnować ze słodyczy i słonych przekąsek.
Teraz kiedy już wiesz jak skomponować prawidłową dietę na nadciśnienie zobacz jakie korzyści odniesiesz wzbogacając ją o wodę alkaliczną.