Nadkwasota dieta

 

Nadkwasota żołądka jest schorzeniem układu pokarmowego wynikającym z nadmiernej produkcji soków trawiennych przez żołądek. Jako jedną z przyczyn tej choroby specjaliści wymieniają stres oraz błędy żywieniowe. Z tych powodów dieta jest podstawowym sposobem leczenia nadkwaśności żołądka.

Podstawowe zalecenia dietetyczne w nadkwasocie żołądkaDieta na nadkwasotę żołądka

Głównym założeniem dietetycznym przy tym schorzeniu jest zmniejszenie wydzielania kwasu solnego zwartego w sokach trawiennych produkowanych przez żołądek. Należy unikać produktów, które pobudzają żołądek do pracy. Ważny jest również sposób przyrządzania i spożywania potrawa. Osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka zaleca się, aby zrezygnowały ze smażenia potraw. Dużo lepszą metodą przygotowania posiłków jest gotowanie na parze, duszeni lub pieczenie. Koniecznym krokiem jest również rezygnacja z ostrych przypraw. Żołądek nie lubi pośpiechu oraz nadmiernej ilości pokarmu, dlatego zaleca się pacjentom spożywanie posiłków o stałych porach, spokojnie (ważne jest odpowiednie pogryzienie pokarmów i wymieszanie ich ze śliną), w miłej atmosferze. Posiłki należy spożywać częściej, ale powinny być one mniejsze.

 

Jakie są zalecane produkty w diecie na nadkwaśność żołądka?

Produktami polecanymi przez dietetyków osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka są te które mają zdolność wiązania kwasu solnego. Zalicza się do nich pełnowartościowe białka takie jak twaróg, drób, ryby, jaja czy mleko. Dieta na nadkwasotę powinna zawierać makarony, ryż, ziemniaki, pieczywo pszenne i sucharki. Należy również pamiętać o spożywaniu niewielkiej ilości tłuszczów tak, aby zapewnić prawidłowe wchłanianie witamin przez organizm.

 

Jakich produktów należy unikać przy nadkwaśności żołądka?

Zalecenia dietetyczne przy nadkwasocie żołądka zakładają unikanie produktów bogatych w błonnik. Ponieważ posiłki takie długo zalegają w żołądku i pobudzają go do pracy, a więc wydzielania soków trawiennych, czego przy nadkwasocie trzeba unikać. Z tych powodów trzeba wystrzegać się takich produktów jak: pieczywo razowe, kasze, dziki ryż, fasola, groch, maliny, agrest. Specjaliści zalecają również wykluczenie z diety produktów typu fast food, nie wskazane są też słodycze. Należy zrezygnować z alkoholu. Ograniczyć ilość pitej kawy i herbaty.

 

Nadkwasota żołądka a woda alkaliczna

Jednym z zaleceń dietetycznych, jakie słyszą pacjenci cierpiący na nadkwasotę żołądka, jest picie od 6 do 8 szklanek wody. Należy przy tym przestrzegać zasady, która mówi, że nie wolno pić bezpośrednio po posiłku, tak aby zapewnić prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Warto zadbać o jakość pitej wody. Woda zjonizowana, przez wielu specjalistów nazywana wodą żywą, jest bogata w jony, które pomagają utrzymać prawidłowe pH organizmu. Ponadto przyczyniają się one do jego odkwaszenia i odpowiedniego natlenienia. Poprawiają metabolizm i ogólny stan chorego. Woda zjonizowana może być skutecznym orężem w walce z nadkwaśnością żołądka.

 

 

.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00