Medycyna i nauka to potwierdzają

Nauka o bilansie kwasowo-zasadowym

Doctor in his studio Bilans pH w organizmie był i  jest ważnym tematem badań nad warunkami utrzymania zdrowia. Naukowcy na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat podejmowali ten temat w swoich pracach badawczych. Wyniki tych badań, chociaż prowadzonych w różnych krajach i dotyczących różnych aspektów chorobowych, wykazały bardzo ścisły związek występowania problemów zdrowotnych, związanych z zachwianiem bilansu kwaso-zasadowego.  Medycyna i nauka wykazały, że jeżeli organizm utrzymuje lekko alkaliczny odczyn, to stwarza on warunki do optymalnej pracy wszystkich swoich wewnętrznych układów i narządów. W takim środowisku nie ma prawa rozwijać się żadne źródło zapalne choroby. Prezentujemy Ci najważniejsze opinie kilku uznanych naukowców, wypowiadających się na ten temat.

Keiichi Morishita wskazuje w swej książce „Ukryta prawda o raku”, że w momencie obniżenia się pH (zwiększenia kwasowości), organizm samoczynnie zaczyna magazynowanie nadmiaru kwaśnych substancji w tkance tłuszczowej – w ten sposób pomaga w utrzymaniu właściwej alkaliczności krwi. Jeżeli zakwaszanie pogłębia się w dalszym ciągu, zapasy kwasowych odpadów rosną i tworzą idealne beztlenowe środowisko. W komórkach zaczynają się procesy fermentacyjne. Zdrowe komórki w takim środowisku umierają. Jednakże pewne komórki są w stanie przystosować się do warunków. Zamiast zginąć, przeżywają i zaczynają się dzielić w niekontrolowany sposób. Tym samym rozpoczynają się procesy tworzenia komórek nowotworowych.


Herman Aihara w książce „Kwaśny i alkaliczny” opisuje wyniki swoich badań mówiąc między innymi: „Jeśli powstaną warunki do zakwaszenia płynów ustrojowych, a zwłaszcza krwi, przede wszystkim odczujemy zmęczenie, zwiększy się nasza wrażliwość na zimno itp. Postępujące zakwaszenie płynów ustrojowych powoduje powstawanie różnego rodzaju bólów: głowy, klatki piersiowej, brzucha itp.”

 
 
 
 
 

Niemiecki naukowiec-biochemik Otto Warburg w 1931 roku uzyskał Nagrodę Nobla za wyniki badań nad przyczynami raka. Określił on podstawowy biochemiczny powód tworzenia się komórek nowotworowych.  Opisał on, jakie są różnice pomiędzy zdrowymi komórkami, a komórkami nowotworowymi.  Uczony udowodnił , że przyczyną powstawania komórki rakowej jest brak tlenu w komórce. Obniża się energia komórkowa i w miejsce rozkładu glukozy (głównego źródła energii) odbywa się jej fermentacja. W wyniku jej wytwarzany jest kwas mlekowy. Na podstawie teorii Warburga opracowano różne metody dostarczania tlenu do komórek. Ed McCabe w książce Terapie tlenowe opisał oddziaływanie nadtlenku wodoru (H2O2) oraz ozonu (O3). Picie wody z nadtlenkiem wodoru lub wstrzykiwanie ozonu dostarcza dodatkowej ilości tlenu do krwi. Doświadczenia wielu pacjentów mówią o pozytywnym wpływie takiej terapii tlenowej. Jednak poprawa bywa zazwyczaj krótkotrwała, ponieważ organizm dalej pozostaje zakwaszony.

 
 
 
Hay
 

W 1933 roku dr hab. William Howard Hay w w swym prekursorskim opracowaniu „Nowa Era Zdrowia” napisał, że nagromadzenie kwasów (auto toksykacja), powodujące zatrucie organizmu, jest przyczyną wszystkich chorób: „… twierdzenie, że wszystkie choroby, pomimo różnych ich objawów, są jedną chorobą, może wydawać się zaskakujące, ale tak naprawdę jest.”

 
brand-family-larkDr Susan Lark, wykładowca uniwersytecki i autorka książki „Chemia Sukcesu”, wskazała że,: „Cztery do sześciu szklanek wody alkalicznej dziennie zmniejszy kwasowość organizmu. Wodę alkaliczną należy używać przy objawach takich chorób, jak przeziębienie, grypa czy zapalenie oskrzeli, to znaczy wtedy, gdy powstają przesłanki wzrostu kwasowości organizmu. Podobnie jak w przypadkach witamin C i E oraz beta-karotenu, woda alkaliczna działa jako przeciwutleniacz, ponieważ ma dużo wolnych elektronów. To pomaga zapobiec chorobom serca, zakłóceniom układu odpornościowego…”
 
 

Dr. Robert O. Young – amerykański lekarz, wraz z żoną napisali książkę „Próbowałem już tylu diet…. przełomowy program uzdrawiający – cud równowagi pH”. Mówią w niej o wpływie alkalicznej wody na gospodarkę organizmu człowieka pod kątem kwasów i zasad. Oto kilka zdań z tego opracowania: „Woda to najważniejszy warunek zachowania zdrowia. Niestety, w najbliższej przyszłości jej jakość, już i tak nadszarpnięta, będzie się niestety pogarszać. Najistotniejszą rzeczą jakiej ma nauczyć ta książka, jest to, że trzeba dostarczać własnemu organizmowi bardzo dużej ilości wody. Ale nie jakiejkolwiek, tylko zasadowej. Najlepiej byłoby pić codziennie przynajmniej cztery litry dobrej wody. Gdy pijesz duże ilości wody zasadowej o odczynie pH (9-11), neutralizuje ona nagromadzone kwaśne resztki, a jeśli oprócz tego stosujesz odpowiednią dietę, kwasy te są bezproblemowo wydalane z organizmu”

 

Badania Dr Walter Irlacher o wpływie wody alkalicznej na krew oraz terapię schorzeń spowodowanych wzrostem kwasowości organizmu lub zachorowań wywołały niebywałą sensację w Niemczech. Badania zostały wykonane przy użyciu metody „badania krwi w ciemnym polu”. Na zamieszczonym zdjęciu poniżej (po lewej stronie) – krew człowieka zdrowego. Natomiast na zdjęciu po prawej stronie – widać zakwaszoną krew. Sklejone erytrocyty (krwinki czerwone) powodują zagęszczenie krwi

Krwinki poKrwinki przed

Felicia-Drury-KlimentFelicia Drury Kliment – Autorka publikacji: „The Acid Alkaline Balance Diet” (Dieta równowagi kwasowo-zasadowej) „Potrzebowałam 20 lat badań, pisania i konsultacji w dziedzinie medycyny alternatywnej, zanim odkryłam główną, wspólną przyczynę wielu chorób zwyrodnieniowych: kwasowe produkty przemiany materii. W dużym stopniu są to produkty uboczne trawienia pożywienia, jakie jemy. Jeśli gromadzą się one w organizmie, zakłócają funkcjonowanie organów wewnętrznych i je uszkadzają. ” „Po latach intensywnych badań klinicznych, jakie prowadzę na wielu moich klientach z wykorzystaniem wody alkalicznej poddanej elektrolizie, uważam, że w ciągu najbliższych kilku lat technologia ta zmieni podejście wszystkich placówek opieki zdrowotnej i samych pacjentów do zdrowia. Polecam jak najczęstsze picie wody alkalicznej poddanej elektrolizie.”

 

hayashiDr. Hidemitsu Hayashi – dyrektor zarządzający w Instytucie Wody w Tokyo ”Zła dieta składająca się z mięsa, ziemniaków, produktów smażonych, napojów gazowanych i cukru powoduje odkładanie się soli kwasowych w organizmie. Bardzo często sole te, jeśli wytrącą się z krwi, mogą tworzyć złogi zalegające w organizmie całymi latami. Dlatego zaleca się picie wody jonizowanej alkalicznej, która powoli i stopniowo wypłukuje te sole.”

 

Niemiecka naukowiec D. Aschbach opublikowała niezwykle ciekawe wyniki badań klinicznych, na temat wpływu alkalicznej wody zjonizowanej na terapię cukrzycy. Pacjentom, którzy  przez okres  4-6 tygodni używali wody alkalicznej, zmniejszyła się konieczność dozowania insuliny do 70 %, a poziom cukru we krwi obniżył się nawet do 30%. Po skończeniu tej terapii i nie przyjmowaniu wody alkalicznej wyniki te przez okres prawie 5 miesięcy jeszcze się obniżały. Badania te potwierdzili naukowcy japońscy. Zdjęcie po lewej stronie pokazuje sklejone kompleksy hemoglobiny glikowanej (patologiczny stan  pacjenta z cukrzycą II stopnia). Zdjęcie po prawej stronie pokazuje krew tego samego pacjenta, jednak po 15 minutach od spożycia wody alkalicznej o pH równym 9.  Erytrocyty (już nie w sklejonych kompleksach) wolno pływają w obiegu krwi.

Untitled1Untitled2

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00