Nowotwory – przyczyny powstawania

Przyczyny powstawania nowotworów mogą być wewnętrzne oraz zewnętrzne. Na te wewnętrzne, czyli genetyczne, człowiek nie ma wpływu. Powstają one bowiem na skutek błędów genetycznych. Od zachorowania na tego typu chorobę można się jednak w większości przypadkach uchronić, bowiem aż 70% zachorowań bierze się z wpływu na organizm szkodliwych czynników z otaczającego nas środowiska. Warto dlatego zapobiegać powstawaniu komórek rakowych stosując różne metody np. pijąc zjonizowaną wodę.

Nowotwory a genetyka

Ryzyko zachorowania istnieje wtedy, gdy kilka osób z jednej rodziny ma ten sam rodzaj nowotworu. Jej potomkowie są narażeni na występowanie błędów genetycznych, które skutkują powstawaniem komórek nowotworowych. Takie osoby powinny często zgłaszać się do lekarza na badania kontrolne. Przed zachorowaniem można także uchronić się decydując się na na usunięcie prawdopodobnego ogniska nowotworu.

Papierosy – najgorszy czynnik kancerogenny

Palenie tytoniu jest najgroźniejszym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania nowotworów. Badania wykazały, że 9 na 10 osób, u których wykryto raka płuc, miało do czynienia z papierosami. Z kolei blisko 30% zgonów jest spowodowane przez palenie tytoniu. Palenie już jednego papierosa dziennie powoduje podniesienie się ryzyka zachorowania. U mężczyzn trzykrotnie, a u kobiet aż pięciokrotnie. Osoby, które są uzależnione nie zdają sobie sprawy, że w dymie papierosowym istnieje prawie 4 tysiące różnych chemikaliów, z których większość jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Podobnie w dymie, który wdychają bierni palacze. Ryzyko zachorowania u takich osób zwiększa się aż o 20%.

Uwaga na alkohol

Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór gardła, jamy ustnej, krtani, przełyku, wątroby i żołądka. Nadmierne jego spożywanie prowadzi do niedożywienia i złej kondycji jamy ustnej, co może prowadzić do wadliwego funkcjonowania organizmu.

Niezdrowy tryb życia

Na rozwój nowotworów ma wpływ styl życia, który prowadzimy. Począwszy od jedzenia, w którym przeważają tłuste, smażone potrawy, skończywszy na braku ruchu. Bardzo dużo osób jest przekonanych, że to, co sprzedaje się w sklepach jako jedzenie nie jest szkodliwe dla naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Żywność wysoko przetworzona, w której znajduje się szereg dodatków chemicznych, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku itd. oraz biały cukier ma bardzo zgubny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale nawet na nasze samopoczucie i kondycję naszego mózgu. Warto zwrócić także uwagę na naczynia, w których przygotowujemy posiłki, ponieważ cyna i aluminium są bardzo szkodliwymi substancjami dla człowieka.

Zwiększone ryzyko zachorowań na nowotwory powodują także:

  • Nadmierna ekspozycja na słońce – należy pamiętać, że dobroczynna witamina D jest w promieniach UVB, którymi możemy cieszyć się latem między godziną 10:00 a 14:00. Przed pozostałymi pro
    mieniami UVA warto się zabezpieczyć, ponieważ powodują powstawanie czerniaków.
  • Promieniowanie emitowane przez pierwiastki promieniotwórcze lub rentgen.
  • Zanieczyszczone powietrze i spaliny
  • Niektóre leki hormonalne m.in. antykoncepcyjne oraz takie, obniżające odporność organizmu.
  • Praca w niebezpiecznych warunkach – na to ryzyko narażeni są osoby usuwające azbest, chemicy oraz spawacze. Zawsze należy pamiętać o tym, żeby w jak najlepszy sposób zabezpieczyć się przed szkodliwym działaniem chemicznych substancji.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00