Trójglicerydy

Dbanie o właściwy poziom cholesterolu we krwi powinno obejmować również troskę o trójglicerydy, czyli kolejny rodzaj tłuszczów występujących w organizmie człowieka. Podobnie jak cholesterol, trójglicerydy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.  Są elementarnym składnikiem tkanki tłuszczowej i stanowią dla organizmu podstawowe źródło energii. Zdrowy człowiek o prawidłowej wadze powinien gromadzić zapas energii właśnie w postaci trójglicerydów, który wystarcza na okres nawet kilkudziesięciu dni postu.  A więc całkiem sporo! Trójglicerydy pełnią jeszcze jedną bardzo ważną funkcję. Są składnikiem zewnętrznej warstwy skóry i chronią ją przed negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego.

A skąd biorą się trójglicerydy w organizmie człowieka?

Podobnie jak w wypadku cholesterolu, trójglicerydy są w pewnej mierze produkowane przez wątrobę, do czego wykorzystuje kwasy tłuszczowe i węglowodany. Większość trójglicerydów trafia do organizmu człowieka wraz z przyjmowanym pokarmem. Niestety mimo, że trójglicerydy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ich nadmiar może mieć  nieprzyjemne skutki.

Jakie są skutki zbyt wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi?

Podobnie jak wypadku cholesterolu, ten związek tłuszczowy przyczynia się do rozwoju blaszki miażdżycowej i odkładania się na ściankach tętnic układu krwionośnego. Konsekwencją jest zwężenie światła naczyń krwionośnych, a co za tym idzie rozwój chorób układu krwionośnego, takich jak choroby niedokrwienne serca, zawał serca, udar mózgu, niedokrwienie narządów zaopatrywanych przez tętnice, niedokrwienie kończyn dolnych, pęknięcia naczyń, a nawet powstanie tętniaka aorty.

Skąd bierze się wysoki poziom trójglicerydów?

Przyczyny występowania za wysokiego poziomu trójglicerydów są podobne do tych czynników, które podwyższają poziom cholesterolu.Trójglicerydy w organizmie człowieka. Jednak podobne nie znaczy takie same. W wypadku trójglicerydów za podwyższenie jego poziomu odpowiada zła dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, alkohol, ale również w nadmiar cukrów prostych. A więc słodko nie znaczy zdrowo! Zły styl życia czyli unikanie aktywności fizycznej, palenie papierosów nadwaga mogą w konsekwencji przyczynić się do rozwoju chorób związanych z wysokim poziomem trójglicerydów. Pozostałe przyczyny zwiększające poziom tego związku są niezależne od zachowania człowieka. Należą do nich czynniki genetyczne, przyjmowanie niektórych leków, przewlekłe choroby, takie jak niedoczynność tarczycy czy też choroby nerek, wątroby. Częściej problemy z poziomem trójglicerydów mają osoby starsze. Szczególnie narażone są kobiety.

Co zrobić aby poziom trójglicerydów wrócił do normy?

Unormowanie wartości tego wskaźnika w dużej mierze zależy od odpowiedniej diety. Trójglicerydowa dieta powinna wykluczyć produkty bogate w tłuszcze nasycone, produkty pochodzenia zwierzęcego, i włączyć białe mięso i chudy nabiał. Należy wyłączyć z diety słodycze i inne produkty będące źródłem węglowodanów prostych. Dobrze jest zamienić je na pełnoziarniste produkty, jak kasze czy makarony. Dodatkowo dieta powinna być bogata w świeże warzywa i owoce. Wskazane jest jedzenie ryb bogatych w kwasy omega-3.

Sama zmiana diety nie pomoże w obniżeniu poziom trójglicerydów. Potrzebna jest zmiana stylu życia. Bezwzględnie należy rzucić palenie i rozpocząć regularne ćwiczenia, przynajmniej 3 razy w tygodniu. Często zdarza się, że takie działania zaowocują prawidłowym poziomem trójglicerydów. Co uchroni przed terapią farmakologiczną. Pamiętać trzeba, że o włączeniu leków i ich dawce decydować może tylko i wyłącznie lekarz.

Co jeszcze można zrobić aby obniżyć poziom trójglicerydów?

Dla organizmu człowieka ważne jest nie tylko co się je, ale również co się pije. Badania wykazały, że regularne picie wody alkalicznej pozytywnie wypływa na zdrowie i samopoczucie. Zobacz jak bardzo woda alkaliczna może Ci pomóc w walce z wysokim poziomem trójglicerydów. Odwiedź naszą stronę!

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00