Woda jonizowana a wątroba
Doskonale wyposażony sklep z jonizatorami posiada w swojej ofercie wysokiej jakości wodę alkaliczną, która posiada bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Większość najpowszechniejszych chorób wątroby skutecznie uszkadza oraz niszczy jej tkankę, zwiększając tym samym stres oksydacyjny. Okazuje się jednak, że picie zjonizowanej wody mineralnej obniża poziom stresu oksydacyjnego w wątrobie i zwiększa działanie enzymów antyoksydacyjnych chroniących ten organ.
Uszkodzenia wątroby
Wirusowe zapalenie wątroby oraz obrażenia zadawane przez nadmierne spożycie alkoholu uszkadzają wątrobę w dokładnie taki sam sposób – podnoszą poziom wolnych rodników i reaktywnych form tlenu w tkance wątroby. Woda alkaliczna skutecznie rozkłada i rozbija nadtlenek wodoru na wodę oraz tlen, czyniąc je całkowicie nieszkodliwymi. Zmniejsza tym samym zapotrzebowanie organizmu na dostarczanie enzymów antyoksydacyjnych niezbędnych do usunięcia niebezpiecznych wolnych rodników.
Potencjał antyoksydacyjny
Potencjał antyoksydacyjny wody alkalicznej jest dostarczany przez nadmiar elektronów, będących ujemnie naładowanymi cząstkami. W jonizatorze woda alkaliczna jest wytwarzana na katodzie, czyli ujemnie naładowanej płycie jonizatora wody. Podczas gdy woda staje się alkaliczna, pobiera ładunek ujemny z katody – tak samo jak bateria. Im wyższy jest ładunek ujemny, tym większy potencjał antyoksydacyjny ma woda alkaliczna. Właśnie za sprawą tej właściwości woda jonizowana może rozwiązać różnego rodzaju problemy z wątrobą u osób takich jak:
-
- alkoholicy
- chorzy cierpiący na marskość wątroby
- pacjenci korzystający z dializowania nerek
- osoby otyłe i spożywające duże ilości słodyczy
Woda jonizowana na zatrucie alkoholowe
Dwa podstawowe objawy zatrucia alkoholowego to podwyższony poziom stresu oksydacyjnego w wątrobie oraz odwodnienie organizmu. Odwodnienie jest często przyczyną bólu głowy podczas kaca, natomiast stres oksydacyjny to główny powód postępujących zniszczeń wątroby. Badania symulujące ten rodzaj uszkodzeń wykazały, że woda jonizowana nie tylko zmniejsza stres oksydacyjny, ale również jednocześnie zapewnia niezbędne nawadnianie.