„Woda żywa” to po prostu inna nazwa jonizowanej wody alkalicznej. Powstaje w procesie elektrolizy. Jej współczynnik pH wynosi ponad 7, występuje w niej przewaga ujemnych jonów OH- oraz dodatnie jony metali: wapnia, magnezu, sodu i potasu. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne; usuwa z organizmu toksyny i inne kwaśne substancje będące pozostałościami po procesach metabolicznych w ciele człowieka. Dzięki temu nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu i jest nieoceniona w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Według najnowszych badań picie minimum 2 litrów żywej wody dziennie ma znakomity wpływ na funkcjonowanie organizmu, m.in.
- poprawia trawienie;
- likwiduje zaparcia;
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy;
- usuwa uczucie zmęczenia, dodaje energii;
- łagodzi dolegliwości alergiczne;
- przyspiesza gojenie ran
i wiele, wiele innych.