Woda alkaliczna
Wodę alkaliczną otrzymuje się w procesie jonizacji na przykład wody kranowej. By móc tego dokonać, należy zakupić odpowiedni jonizator wody https://www.natura-zdrowie.pl/sklep/, który albo przefiltruje wodę wlaną do specjalnego pojemnika, albo oczyści ją bezpośrednio z wodociągu. W obu przypadkach mamy możliwość spożywania zdrowego napoju. Jednak czy taką wodę można używać do gotowania bądź zaparzenia herbaty?
Woda jonizowana a temperatura
Woda jonizowana najlepiej sprawdza się bezpośrednio po filtracji, czyli na zimno. Wówczas spełnia wszystkie swoje właściwości. Niestety jak ze wszystkim bywa, wysoka temperatura zabija niektóre minerały i osłabia przeciwutleniacze, odpowiedzialne m.in. za opóźnienie starzenia się skóry.
Woda alkaliczna po zagotowaniu oczywiście nadal jest zdrowa i nie jest niebezpieczna dla organizmu. Można z niej przygotować herbatę, kawę czy obiad. Jednak należy pamiętać, że nie ma aż tak wielu wartości odżywczych, które zwyczajnie zostają utracone wskutek podgrzania, aniżeli ta wypita zaraz po zjonizowaniu.