Łączenie produktów żywnościowych i zasady żywienia

To najsłabsza strona naszej wiedzy o odżywianiu. Jesteśmy informowani na temat tego, co jeść, ale nikt nas nie uczy  jak to jest trawione w naszym organizmie. Na ogół poleca się przyjmowanie jak najbardziej zróżnicowanej żywności. Wzorem wydaje się przeładowana węglowodanami kanapka w popularnej restauracji sieciowej oferującej fast food. To jednak świadczy o poziomie naszej niewiedzy na ten temat.  Warto tutaj wspomnieć, że zwierzęta jedzą różne pokarmy pojedynczo. I z reguły nie mają problemów z ich trawieniem.

Każdy ze spożywanych produktów potrzebuje często innego enzymu oraz różnego czasu jego działania. Najkrócej trawione są  soki owocowe i warzywne – bo tylko od 15 do 20 minut. Na surówki z warzyw nasz organizm potrzebuje około 30 – 40 minut. Warzywa korzeniowe trawimy  40–50 minut. Warzywa skrobiowe trawimy jeszcze dłużej, bo aż  60–90 minut. Nasiona i orzechy trawimy po 2,5, a nawet 3 godzinach. Produkty mleczne wymagają co najmniej 90 minutowego trawienia, a sery, przede wszystkim twarde, bogate w tłuszcze i białko, nawet 4–5 godzin. Żółtko jaj trawimy w 30 minut, a całe jajko w 45 minut. Ryby trawimy mniej więcej po godzinie, a wieprzowinę po 4 do 5 godzinach.

Łączenie w jednym posiłku artykułów spożywczych wymagających różnych enzymów trawiennych stwarza poważne trudności dla całego układu trawiennego. Spożyte pokarmy są w takich warunkach trawione z wielkim trudem. Pojawiają się procesy gnilne, co wywołuje procesy fermentacyjne.

Trawienie substancji pokarmowej odbywa się stopniowo, a każdy z etapów tego procesu wymaga innego enzymu. Każdy wchodzący do akcji enzym może skutecznie spełnić swoje zadanie, jeżeli jego poprzednik zrobił to, co do niego należało. Np. jeżeli białko nie zostało rozłożone przez pepsynę, to enzym, który je rozkłada na aminokwasy, także nie zdoła wykonać swego zadania.

Cukier dezorganizuje trawienie wielu pokarmów, jak białko, skrobia, owoce i warzywa. Alkohol strąca pepsynę i uniemożliwia trawienie każdego białka. Widać stąd, jak wielce skomplikowanym procesem jest trawienie różnych pokarmów, jak i to, że wymaga od konsumenta takich pokarmów sporej wiedzy. Równoczesne spożywanie dobranych niewłaściwie pokarmów może bowiem wywoływać ostre schorzenia.

Dla ułatwienia podamy teraz kilka podstawowych zasad poprawnego łączenia produktów żywnościowych. By dobrze i skutecznie je trawić, najlepiej spożywać posiłek, który składa się z jednego tylko produktu. Jeżeli nie, to winno się przestrzegać poniższych reguł prawidłowego łączenia produktów:

  • Nie łącz białka z żywnością bogatą w skrobię
  • Nie łącz żywności bogatej w skrobię z produktami kwaśnymi
  • Nie łącz kwaśnych owoców z białkami
  • Nie łącz produktów bogatych w skrobię z cukrami
  • Nie łącz białek z cukrami
  • Unikaj konsumowania dwóch różnych pokarmów białkowych podczas jednego posiłku
  • Nie łącz melonów z żadną inną żywnością. Jedz je same na początku posiłku lub osobno. Są one bardzo szybko trawione
  • Nie łącz mleka z innymi produktami
  • Pamiętaj, że tłuszcze utrudniają przepływ soków żołądkowych i trawienie białek. Najlepiej są przyswajane z jarzynami i owocami, a gorzej ze skrobią i białkami.

Zasady prawidłowego żywienia

  • Nie należy jeść, gdy nie odczuwa się głodu, gdy jest się zdenerwowanym, zmęczonym, a także w pośpiechu
  • Nie należy jeść do syta. Należy zawsze wstawać od stołu z uczuciem niedosytu, aby móc być aktywnym po posiłku
  • Nie należy popijać w trakcie jedzenia
  • Nie należy pić płynów za zimnych, jak i za gorących
  • Nie należy podjadać między posiłkami
  • Wskazane jest: jadać regularnie, w spokoju i sprzyjającej atmosferze. Jadać najlepiej dwa lub trzy razy dziennie zawsze o tej samej porze. Organizm szybko się do tego dostosuje
  • Nie należy gotować na kuchniach elektrycznych, w naczyniach aluminiowych, pokrytych teflonem, ani korzystać z pieców mikrofalowych. Warto tu zastanowić się nad badaniami naukowców nad żywnością poddaną działaniu mikrofal. Wskazują oni na takie zjawiska, jak: powstawanie zaburzeń pamięci oraz koncentracji, spadek poziomu inteligencji, pogorszenie jakości trawienia, wzrost komórek nowotworowych we krwi, powiększenie ilości wolnych rodników, redukcja ilości witamin i zmiana składników odżywczych. Niszczenie enzymów przyczynia się do zalegania pokarmów w jelitach, co może powodować zatrucia. Mikrofale nie tylko podnoszą temperaturę, ale zmieniają również strukturę pokarmów. Z kolei teflon potrafi przeniknąć łożysko i wpływać na zdrowie niemowlęcia
  • Należy jeść wyłącznie produkty świeże, unikając przetworzonych. Im bardziej są przetworzone, tym są gorsze. Przykłady produktów przetworzonych: biała mąka, biały cukier, biały ryż, białe pieczywo, ciastka, pasteryzowane mleko. Pokarmy w puszkach oraz wiele pokarmów przemysłowych. Unikać należy też roślin genetycznie modyfikowanych z toksycznymi białkami (kukurydza BT) itd.
  • Należy unikać lub ograniczać, na ile to możliwe, spożywanie produktów zawierających dodatki chemiczne, aromatyzujące, konserwujące, barwiące, produkty z upraw nadmiernie nawożonych, z regionów o silnie skażonym środowisku, produktów pochodzących np. z tropiku lub subtropiku, chyba że się w tym regionie mieszka.
Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00